Bra att veta

Bra att veta

Var är detta för en plats egentligen?

Som vi nämnt tidigare så är Huay Yang en liten fiskeby ca 30 mil söder om Bangkok. Efter ca. halva denna sträcka ligger den större turiststaden Hua Hin.

Huay Yang ligger i provinsen Prachuap Khirikan och provinshuvudstaden bär samma namn: Prachuap Khiri Khan, i dagligt tal förkortat PKK. Till PKK, som ligger ca. tre mil norr om Huay Yang, åker man för att bl.a. storhandla, där finns det mesta man kan önska sig. 

Geografiskt sett är det här Thailand är som allra smalast, och gränsen till Myanmar (Burma) är bara ett fåtal mil bort. Naturen här är helt oslagbar med flertalet nationalparker, vattenfall och ett mäktigt landskap.

Saleng eller moped?

Väl på plats i Huay Yang är det väldigt bra att ha ett enkelt transportmedel... Antingen moped, saleng eller cykel. Alla tre finns att hyra på plats. Moped och saleng är de vanligaste, och det kan vara skönt att ta sig smidigt och lätt till, och mellan de fantastiska stränderna.

Är Ni mer än två så rekomenderar vi saleng, då den kan lasta upp till sex personer utan problem.

Moped kostar ca 120-300 thb (beroende på storlek) och saleng kostar ca 200-300 thb om dagen. Vid längre hyra brukar oftast rabatt utgå. Kontakta oss så hjälper vi gärna Er att boka nåt som passar.


Utflykter

Som sagt... Ni är redan i Paradiset, men man kanske ändå vill utforska omgivningarna? Varför inte dagstripp till PKK och kombinera detta med den fantastiska bukten och stränderna i Ao Manao... Eller också en tripp till omgivningarna Ban Krut och det fantastiska templet med en gigantisk staty av Buddha. En annan trevlig dagsutflykt som man kan slingra sig igenom med moped eller saleng på de mysiga småvägarna längs stranden, är Thap Sakae. En annan mysig liten fiskeby längs havet söder om Huay Yang.

En riktig favorit är dock Koh Talu, en näst intill orörd ö omringad av korallrev. För den som vill dyka är det här ett gyllene tillfälle, eller också om man var vill ligga på ytan och guppa med snorkel och cyklop. Ön och dess omgivningar är helt magiskt och för den som vill och önskar, kan det arrangeras med övernattningar  på ön.

Varför inte i en Bungalow på stranden!

Att laga mat hemma har sin charm, och det funkar givetvis jättebra, men eftersom att priserna är så pass bra så är det nästintill billigare att gå ut på restaurang eller några av haken i byn för att umgås över en middag. Vi brukar starta dagen med frukost hemma i lägenheten, men resten av måltiderna äter vi oftast på någon av byns restauranger. 

Priserna varierar beroende på maträtt och ställe givetvis, men räkna med ca. 30-70 thb för ris- och nudelrätter. Kyckling-, fisk-, fläsk- och biffrätter ligger på mellan ca 70-150 thb. Enstaka restauranger serverar några västerländska alternativ, vilka oftast är något dyrare. 

Vatten och läsk kostar ca. 10-20 thb och öl och vin kostar ca. 40-90 thb.

 

Maten

Maten, maten, maten... det thailändska köket känner de flesta till. Om Ni gillar thaikäk hemma, så kommer Ni fullständigt att att älska maten här i Huay Yang - Paradiset i Thailand.

För Er som gillar fisk och skaldjur säger vi: Ni har hittat rätt! Nyfångad och vällagat alla dagar i veckan. Självklart är utbudet av  kötträtter och vegetariska alternativ lika vanligt och är alltid mycket vällagat det också.

Thailändarna använder chili i stort sett i all matlagning.

Det, tillsammans med vitlök och allehanda grönsaker är mycket bra för hälsan anses det. Dessutom håller det småkryp och andra onda ting och andar borta! Den som är våghalsig beställer således sin mat "thaispice". Grönsaker och frukt är alltid solmogna och smakar fantastikt krispigt och gott.

Serviceutbud i Huay Yang

När Ni väl ha kommit till Huay Yang, så kan det vara skönt att veta att man inte behöver åka därifrån! Det mesta som Ni behöver finns på plats i byn. Som tillexempel olika mataffärer med ett brett utbud av det mesta Ni kan tänkas behöva. Det finns dessutom marknadsplatser på olika platser runt om byn, beroende på veckodag. Om Ni bara ska köpa frukt och grönsaker så finns det tillgängligt lite här och var längs de små mysiga vägarna. Det finns också apotek och vårdcentral (filial till Bankgkok Hospital) i byn. Vid den stora vägen ovanför byn finns lite större utbud på på diverse krimskrams och "bra-att-ha" saker.

Det finns också ett antal ställen som hyr ut moped- och saleng, vilka också har transferservice samt arrangerar och förmedlar utflykter och är behjälpliga med att boka en "minisemester i semestern". Här kan man också boka längre utflykter och övernattningar till de större ögrupperna i den Thailändska viken... Varför inte ta några nätter på Koh Tao, Koh Pangan eller Koh Samui!